Links dus
20 september 2024 - Tokyo, Japan
Tegen de stroom mensen in liep ik vanochtend de trappen af naar de metro. Links houden, dacht ik toen. Maar het was nog vroeg en erg goed had ik niet geslapen door die 7 uur tijdsverschil. Fijn was het wel om al om 7 uur op pad te gaan. Nog niet zo heet, want het was warm en heel vochtig vandaag. Maar geen regen, dus de paraplu bleef thuis. En het is rustiger vroeg in de ochtend. Dat merkte ik aan het einde dag van de dag wel. En toen vergiste ik me helaas weer. Ik liep keurig rechts, maar het leverde toch wel een paar boze blikken van zich haastende japanners op.
Wat fantastisch efficiënt is alles hier ook aangegeven. Overal plaatjes en pictogrammen, die je de weg wijzen of informatie. Alle vervoer met de metro vandaag uiteraard keurig op tijd. En met een vooraf aangeschafte betaalkaart op mijn telefoon is het scannen en vervolgen “ Sesam, open U”. Het is een genot om hier met het openbaar vervoer te reizen.
Japanners houden van fotograferen en vandaag is me verschillende keren een camera of telefoon in de hand gedrukt om een foto te maken. En zeer beleefd, een enkele keer zelfs voor me buigend, werd me aangeboden ook mij daarna op de foto te zetten. Daar heb ik dus maar dankbaar gebruik van gemaakt.
Jullie zien me vaker dan in andere reizen op de foto staan dus. Ik was er echt en ik was erbij.
Ik had gereserveerd ( met tijdslot) voor het museum van Modern Art, het teamlab Borderless. Het was een geweldig mooie ervaring, waar de zintuigen zien, horen, voelen inderdaad een grenzeloze ervaring geven. De foto’s en video’s geven een beetje een indruk, maar de ervaring in het echt is echt heel mooi.
En nu ga ik sushi eten! Om de hoek hier.

Een heel fijne vakantie!